Wat is overboeking en wanneer doet het zich voor?

Als je beschikbaarheden niet automatisch worden bijgewerkt, heb je altijd risico op overboeking. Dat betekent dat er meer boekingen ontvangen zijn dan er kamers beschikbaar zijn voor die datum. Het doet zich meestal voor wanneer twee gasten hetzelfde kamertype voor dezelfde datum boeken, meestal via verschillende boekingsplatformen.  

Wat zijn de nadelen van overboeking?

Overboekingen zijn niet alleen vervelend voor je administratie, ze kunnen je accommodatie op verschillende manieren schaden. Enkele negatieve gevolgen van overboekingen zijn:

  • Teleurgestelde of boze klanten (die niet zullen terugkeren)
  • Een slechte gastervaring
  • Financiële kosten door compensatie, overplaatsing of kamerupgrade
  • Negatieve reviews die andere reizigers afschrikken
  • Een geschonden reputatie
  • Tijdverlies voor jou en/of je personeel
  • Ontevreden personeel, omdat zij het slechte nieuws moeten brengen

Hoe omgaan met een dubbele boeking?

Het is mogelijk dat je de dubbele boeking opmerkt voordat je klanten aankomen. Ga in dat geval na welke gast de kamer mag behouden (bijv. afhankelijk van omzet en loyaliteit) en onderhandel met de andere gast over een gepaste oplossing. Mogelijk zal je die moeten upgraden of overplaatsen naar een vergelijkbare accommodatie in de buurt.

Hoe kan je overboeking helemaal voorkomen?

Zoals je kan zorgt elke overboeking uiteindelijk voor kosten voor jou en een deuk in de klanttevredenheid. Voorkomen is hier dus beter dan genezen!  

Een Channel Manager is de eenvoudigste en meest doeltreffende oplossing om overboeking te voorkomen. Deze tool houdt de beschikbaarheid van je kamers gesynchroniseerd op alle gekoppelde kanalen: OTA's, metasearchwebsites, je Property Management System (PMS) en de Booking Engine op je eigen website. Als er een nieuwe boeking binnenkomt via een van deze bronnen, wordt je beschikbaarheid overal automatisch aangepast, wat jou een hoop stress en tijd bespaart!

Channel Manager overzicht beschikbaarheid

Het centrale dashboard (kalender) van onze Channel Manager geeft jou een handig overzicht van je beschikbaarheid voor de opgegeven periode. Hier kan je eenvoudig snelle aanpassingen doorvoeren indien nodig. Is een van je kamers buiten gebruik vanwege onderhoud of een onverwacht probleem met een van de faciliteiten? Sluit deze kamer dan meteen voor reservering op al je kanalen in je Bookingplanner PMS.  

Maak komaf met overboekingen dankzij Bookingplanner All-in-one

Bookingplanner biedt een compleet softwarepakket voor jouw hotel, B&B of vakantiehuis met een betrouwbare Channel Manager, een commissievrije Booking Engine en een gebruiksvriendelijk Property Management System. Wil je Bookingplanner gratis uitproberen? Vraag nu je gratis proefversie aan via onderstaand formulier!